Work and Travel İngilizcemi geliştirmekte yardımcı olur mu?

Dil öğrenmenin en önemli aşamalarından ve hatta şartlarından biri o dili ana dil olarak konuşulan bir ülkede yaşayarak pratik etmektir. Eğitimin başarıya ulaşması için uygulama en önemli aşamadır. . Dolayısıyla eğer bir şekilde İngilizce öğrenme sürecinin içindeyseniz, öğrendiğinizi kullanma imkanı veren bütün fırsatları değerlendirmelisiniz. İşte Work and Travel size böyle bir fırsat veriyor.

Work and Travel programı İngilizce pratiği yapmanız için bir fırsat olsa da, çalışacağınız bütün işlerin ve pozisyonların sizin için bir dil laboratuvarı görevi göreceği sonucuna varmak hatalı olacaktır.  Böylesine hatalı bir beklentide olmanız durumunda çok geçmeden mutsuz olmaya başlar, ?boşuna bu kadar para verip buralara gelmişim? dersiniz ki bu en çok duyulan eleştirilerden biridir. Oysa WAT size sadece çalışırken konuşma değil, İngilizce konuşan bir dünyada yaşama deneyimi vaad etmektedir. İşin ironik tarafı ise, belki de en az konuşmanız gereken saatlerin çalışma saatleriniz olabileceğidir!

Bir düşünün, en son nezaman bir kafede çay içerken garsonunuzla oturup muhabbet ettiniz? Ya da lunaparkta size billet satan gişe görevlisiyle dertleştiğiniz oldu mu hiç? Peki olaya bir de diğer pencereden bakalım. Acaba ilk örnekteki garsonun ya da gişedeki görevlinin patronu, çalışanının sizinle otutup muhabbet etmesini hoş görürmüydü sizce?… İşte bu yüzden WAT programını çalışırken insanlarla konuşup, İngilizce pratik etme fırsatı olarak algılamak çok büyük bir hata olacaktır. Çalışma saatleri içinde odaklanmanız gereken şey göreviniz olacaktır. Konuşsanız bile, bu sadece görevinizin gerektirdiği konuşmalardan öteye gitmeyecektir.

?Peki ben nasıl İngilizce pratiği yapacağım?? diye soran arkadaşlarımıza, günün sadece 8 saatlik bir bölümünde çalışacaklarını hatırlatmak isteriz. 8 saat de uyusanız, geriye koskoca bir 8 saat daha var demektir. Size ait olan, arkadaşlarınızla gezeceğiniz, dilerseniz İngilizcenizi geliştirdiğinizi iliklerinize kadar hissedeceğiniz saatlerdir bunlar. Tabii ki, arkadaşlarınız derken, Türk arkadaşlarınızı kastetmiyoruz. Amerika?da kaldığınız sürece mutlaka diğer ülkelerden arkadaşlar edinmelisiniz. İngilizcenizi ilerletmek istiyorsanız, Türkçe kullanımınızı minimum seviyeye indirmelisiniz. Ve sakın unutmayın. Dilinizi geliştirmek demek, dinlemek değil, konuşmak demektir. Diğer ülkelerden olan arkadaşlarınızla kendinizi çok rahat hissedecek, tutukluğunuzu kolayca atacaksınız. Kısa bir sure sonra Amerikalılar ile konuşurken de kendinizi ne kadar rahat hissettiğinizi görünce çok şaşıracaksınız.

İngilizce pratiği yapmak demek, sadece sürekli İngilizce konuşmak demek de değildir. Dil bir kültürdür. Daha doğrusu bir kültürün somutlaşmış halidir. Sokakta yürürken, tabelalara bakarken, trafik ikazlarına bakarken, restorantda menu okurken, radyo dinlerken, otobüs durağında arkanızdaki çifte kulak misafiri olurken farkında bile olmadan İngilizceye ?maruz kalırsınız?. İşte Work and Travel İngilizceyi böyle öğretir, ve o İngilizce beyninizde leke gibi yer tutar, bir daha da silinmez….

Sonuç olarak İngilizce pratiği yapmak için en uygun, ekonomik ve gerçek çözümlerden biri work and travel programıdır. Bu süreci iyi değerlendirmeniz durumunda İngilizce konuşma seviyenizin başladığ

Work and travel ek iş bulabilir miyim?

Work and travel adaylarının en çok sorduğu ve araştırdığı koulardan biri de ikinci bir iş bulmaktır. Teknik olarak bu mümkün. Sahip olduğunuz J1 vizesi ve sosyal güvenlik kartı size bu hakkı tanıyor. Dilediğiniz kadar çalışabilirsiniz. Ancak ikinci iş bulmak ve çalışmak ile ilgili planlarınızı yaparken dikkatli ve gerçekçi olmalısınız. Özellikle bu sizin Amerika’ya ilk gidişinizse öncelikli olarak halletmeniz gereken başka sorunlarınız olacaktır.

Öncelikle sözleşmesini imzaladığınız ilk işinize yerleşmeli, görev ve sorumluluklarınızı öğrenmelisiniz. Çalışma saatleriniz ve günleriniz belli olup bir düzene girdikten sonra ikinci bir iş için arama yapmaya başlayabilirsiniz.Ancak bu noktada bazı engeller olabilir.  İkinci bir iş bulabilmek için sosyal güvenlik kartınızın çıkması gerekecektir. Çünkü genellikle ikinci iş olarak bulacağınız yerler, work and travel programını pek de bilmiyor olabilir ve sizi sosyal güvenlik kartınız olmadan işe almak istemeyebilirler. İkinci bir iş bulduğunuzda çalışma saatlerinizin ilk işinizle çakışmamasına özen göstermelisiniz. Bu esas işinizi kaybetmenize neden olabilir.

İkinci iş bulmak ve çalışmak üzerine kurulu bir planla Work and travel programına katılmamalısınız. Özellikle daha önce herhangi bir işte tam zamanlı olarak çalışmadıysanız, önce bunun nekadar yorucu olabileceğini düşünmeli, mesainiz bittikten sonra hala çalışmak için istek ve enerjiniz olup olmadığını görmelisiniz. Konulurken çok kolay gibi gözüken 2. işte çalışmak, uygulamada aslında pek de kolay değildir ve yaz tatilinizin eğlenmek için kullanmanız gereken bölümünde ek bir iş yapmak work and travel deneyiminizin katilesini düşürebilir.

İkinci iş bulmak için yapılacak en pratik hareket www.craigslist.org sitesinden bulunduğunuz şehirde verilen ilanları takip etmek olacaktır. Bu sitede günlük olarak iş ilanları yayınlanır ve genellikle bu işler part time işler olur. Ayrıca bulunduğunuz bölgedeki işletmelerde eleman aranması durumunda camlarında ” NOW HIRING” ya da “HELP WANTED” gib yazılar görebilirsiniz. Bu işverenlerle doğrudan görüşerek iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Work And Travel J-1 Vizesi Hakkında

J-1 vizesi, A.B.D. tarafından değişim programı katılımcılarına verilen, öğrencilere 4 aylık yaz tatilleri süresince yasal çalışma izni sağlayan vizedir.

J-1 Vizesine başvurmadan önce sponsor kuruluş tarafından sağlanan ve Uygunluk Sertifikası da denilen DS-2019 Formunu doldurmanız gerekmektedir.

Normalde, J-1 vizesi ile seyahat hakkı yoktur. Ancak WAT katılımcılarına, istisnai bir hak tanınmıştır. WAT programı katılımcısı, J-1 vizesi ile çalışma süresini tamamladıktan sonra isteğe bağlı olarak bir aylık seyahat süresine sahiptir.

J-1 vize türü katılımcıya DS-2019 formunda belirtilen süre boyunca yasal çalışma imkanı ve bir Sosyal Sigorta Numarası edinebilmesini sağlar. J-1 vizesi uzatılamaz ve J-1 vizesi ile ABD’ye giriş yapan kişiler aşağıdaki işlerde çalışmaz;

  • Au-Pair
  • Kamp görevlisi
  • Tıpla ilgili branşlar ve sağlık görevlisi
  • Uçuş eğitimi
  • Yolcu gemisi

Farklı bir ülkede okuyan yabancı uygruklu öğrenciler, J-1 vizesini almak için kendi ülkelerine gitmelerine gerek yoktur. WAT programına katılmak için öğrenim gördükleri ülkedeki ABD Konsolosluk veya Büyükelçiliklerine başvuruda bulunabilirler. Ancak konsolosluk görevlileri Türkiye’de üniveriset eğitimi alan yabancı öğrencilerin vize başvurularını kendi üleklerinden yapmalarını önermektedir.

J1 vizesi sahibi katılımcının eşi ve çocukları J-2 vizesi ile A.B.D.de çalışma izni alabilirler.

J-1 vizesi ile değişim programına katılan öğrenciler, eğitim hayatları süresince istedikleri kadar Work and Travel ve diğer değişim programlarına katılabilir, ancak son katılımdan döndükten sonra iki yıl geçmeden A.B.D.’ye göçmenlik başvurusu yapamaz.

Scroll To Top